Nukkekotihommat ovat edelleen jäissä. Työ vaatii sen verran aivotoimintaa, ettei jaksa keskittyä käsillä tekemiseen. Kirjoja tulee sentään luettua harvakseltaan. Eilen sain käsiini kirjastosta Peter Nymanin Ankkalammikon ja se tuli jo luettuakin.

Taisin odottaa kirjalta enemmän (mitä? huikeita paljastuksia suomenruotsalaisuuden kulissien takaa?), joten se tuntui vähän pliisulta. Tosin voi olla, että omat empiiriset kokemukset aiheesta ovat jo niin laajoja, ettei edes Nymanin kirja pysty paljastamaan sellaista uutta, mitä en olisi jo itse havainnut. Työskentely yrityksessä, jonka palveluksessa on paljon suomenruotsalaisia tuo väistämättä Ankkalammikon hieman lähemmäksi. Ja toisaalta erot taas ruotsalaisuuteen ovat nekin minulle selvät, koska työskentelen paljon myöskin ruotsalaisten kanssa.

Olisin kaivannut enemmän potkua tähän kirjaan, aihehan on sinällään ihan mielenkiintoinen. Suomenruotsalaisuus on varmasti suomalaisista vähemmistökulttuureista toistaiseksi se ainoa, jota käsitellään kirjojenkin sivuilla. Maahanmuuttajataustaisten kirjailijoiden kuvauksia saamme vielä odottaa - Ruotsissa niitä alkaa tulla markkinoille tasaiseen tahtiin.