Keppariprojektin ohessa olen käynyt mustikassa. Viikko sitten ensimmäisen kerran Lappeenrannassa karhujenkin uhalla ja nyt lähimetsässä tänään peräti kaksi kertaa. Osa saaliista menee suoraan parempiin suihin ja vain osa ehtii pakastimeen. On siis käytävä useampaan otteeseen metsässä.

Allergiaperheen mustikkapiirakka pitää olla munaton ja maidoton. Tässä hyväksi havaittu ohje, joka toimii myös gluteenittomana versiona, kunhan vehnäjauhot ja kaurakerman vaihtaa gluteenittomiin vaihtoehtoihin - testattu on.

Mustikkapiirakka

3758020527_3bcc35a87d.jpg

Pohja

2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia tarvittaessa)

1/2 dl pellavarouhetta

1/2 tl suolaa

1 1/4 dl juoksevaa Sunnuntaita (maidoton rasva)

2 rkl kaurakermaa (gluteenittomaan voi käyttää alkuperäisen ohjeen mukaisesti smetanaa)

Sekoita aineksista kiinteä taikina ja painele se vuokaa (24cm piirakkavuoka). Paista n. 10 min 200C:ssa.

Täyte

1/2 l mustikoita (tai maun mukaan enemmän tai vähemmän)

2 dl kaurakermaa (gluteenittomaan voi käyttää alkuperäisen ohjeen mukaisesti ranskankermaa)

2 rkl perunajauhoja

3/4 dl sokeria

1 tl vanilliinisokeria

Levitä mustikat esipaistetulle piirakkapohjalle. Sekoita muut täytteen osat keskenään ja kaada mustikoiden päälle. Paista n. 40-45 minuuttia 175C:ssä.

PS. Täytteeseen tarvitaan tuo määrä sokeria, muuten tulee hapan piirakka. Ilmeisesti tuo pohjan pellavarouhe lisää happamuutta.