Sählymaila ja kasa vaahtomuovia tuli esiteltyä aikaisemmin tässä blogissa. Niistä on tulossa tytöille keppihevonen. Mietin, mistä saisi hyvän kepin keppariin ja aikani pähkäiltyäni keksin, että sählymailassa on valmiiksi sopiva muoto. Aluksi ajattelin, että pään voi kätevästi kiinnittää mailaan lavan läpi sen reikiä hyödyntäen, mutta luovuin ideasta. Pitänee hiukan pohtia teknistä toteutusta tuolta osin.

Huomasin myös kepparikeskusteluista, että kepparin tekemiseen tarvittavia ohjeita (suomeksi) 10+ vuotiaat tytöt eivät halua julkaista. Mistään en myöskään löytänyt huovutettua kepparia. Päätinpä siis dokumentoida oman keppariprojektini.

Näin teet kepparin

Tarvitaan: sählymaila, vaahtomuovia (5cm lienee optimi), huovutusvillaa haluttuja värejä (100g pääväriä näyttää riittävän), huovutusneuloja, karhunlankaa ja iso parsinneula

Vaihe 1:

3754054469_d818a63985.jpg

Vaahtomuovista leikkasin ja muotoilin kaksi suunnilleen hevosen pään muotoista aihiota. Vaahtomuovi on Etolasta ostettua jämätavaraa kilohintaan. Valitsin 7cm paksuja paloja, mutta ohuempi näyttäisi riittävän. Ehkä jopa 3cm paksuuskin riittäisi, mutta 5cm lienee aika optimi. Toiseen palaan tein saksilla mailan lavan muotoisen syvennyksen, kts. ylläoleva kuva.

Vaihe 2:

3754054849_890635ff1c.jpg

Mailan lapa asetetaan palojen väliin ja turvan kohdalta laitoin palat narulla kiinni. Se jää kätevästi huovutuksen alle. Karhunlangalla ompelin isoilla pistoilla palat kiinni toisiinsa. Tässä voisi varmaankin käyttää myös liimapistoolia, mutta sellaista ei ollut enkä tiennyt mitä vaahtomuovi moiseen reagoi, joten turvauduin tavanomaiseen lanka-neula-ratkaisuun. Lisäksi muotoilin saksilla turpaa, suuta, poskia, silmien ja korvien kohtia. Vaahtomuovia on aika helppo leikellä.

Vaihe 3:

3754945032_644954b855.jpg

Sitten vain huovuttamaan. Neulahuovutus vaahtomuoviin on helppoa, sen kun tökitään villaa neulalla vaahtomuovin sisään. Paras tulos tulee, kun huovuttaa useita ohuita kerroksia. Mitä tiheämpään neulalla tökkii, sen sileämpää pintaa saa aikaiseksi.

Turvan huovutin eri värillä, tästä olen erityisen ylpeä. Alla olevasta kuvasta huomaa myös, että 7cm vaahtiksesta tulee aika leveä hevosen pää. Jos osaisin huovuttaa vielä paremmin, tekisin hampaatkin tuohon suuhun (seuraava versio sitten...)

3754144957_1f5e1dbb6e.jpg

Korvat ja silmät jäävät viimeiseksi, koska ne ovat vaikeimmat. Huovutusvillaa kun kiepauttaa varren ympäri pariin kertaan ja tökkii sen tiiviiksi, saa liitoskohdan mailan ja pään välillä yllättävän napakaksi.

(jatkuu...)